Форум Черепківців

Теми для публікацій та розмов


про село
30 грудня 2010 Артур Буковинець

Історія храму
29 грудня 2010 Артур Буковинець

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Буковинець Артур, користувач 1ua
Артур Буковинець
Тема: Історія храму
                      Церква Святих Михаїла і Гавриїла
В ценрі села Черепківці, на пагорбі, розташована сільська церква, розташування храму дуже вдале: його видно з усіх сторін на декілька кілометрів.
Будівництво тривало з 1895 року і в 1898 році церкву було освячено. Названо церкву на честь святих Михаїла і Гаврила. Церква  чималих розмірів: ширина – 14 метрів, довжина – 22 метри, висота центральної бані з хрестом – 25 метрів. Церква пятибанна, зведена вівтарем на схід. Справа від вівтаря – жіноча сторона, є також трибуна для проповідей, вона зроблена дерев’яним деревя’ним мереживом. Зліва від вівтаря – чоловіча частина. Тут також розташована церковна бібліотека.
І в чоловічій і в жіночій частині є великі дерев’яні крісла, також оздоблені дерев’яним мереживом. Відділяє вівтар від церкви іконостас, розписаний невідомим художником. Складається іконостас з картин, на яких зображено 12 апостолів та Ісус Христос. Розписи стін (фрески) велись невідомими художниками за кошти громадян села, прізвища яких вказані на стінах.
На час спорудження храму церкві належало 12 га землі. Одним з перших священників був Тодор Стрільчук (1857). В той час при церкві існувала трикласна школа.
Біля церкви зведено дерев’яну дзвінницю в 1895 році, в ній є 5 дзвонів і ще дощечка і два молоточки, якими б’ють по дошці коли починається служба. Біля входу в церкву є 2 хрести. Один з них поставила „двацятка” (церковні активісти) в 1903 році. На подвір’ї церкви також є поховання та пам’ятні хрести. Біля церкви є старий приходський будинок, який звели в 1898 році. В цьому будинку спочатку проживали священники. В цьому будинку є кімната для хрестин дітей, класна кімната для недільної школи, трапезна та кімната для проживання священника.  
 

29 грудня 2010


1


  Закрити  
  Закрити